Uno dei dolci britannici piú famosi é sicuramente é il dolce cosidetta ‘apple crumble’.
Apple crumble is an all time classic of British cuisine, combining the sourness of cooking apples, the sweetness of the sugar and the spiciness of cinnamon. All of this is topped with a crunchy crumble topping. As far as we’re concerned it simply can’t be beaten!
Serves: 4
Preparation Time: 15 minutes
Cooking Time: 30 minutes
Total Time: 45 minutes
Oven Temperature: 150° c – 300° f
You will need:
– 250 g white sugar
– 200 g plain white flour
– 120 g butter
– 1 clove or cinnamon stick
– 4 large cooking apples
– 1 wooden spoon
– 1 pan with lid
– 1 bowl
– 1 shallow oven proof serving dish
Step 1: Peel the apples
Firstly, peel and core the apples and roughly dice them into chunks.
Step 2: Cook the apples
Put the apple chunks into a pan, add three quarters of the sugar, the cinnamon stick or clove and cover.
Step 3: Stew the apples
Allow to stew gently for half an hour, stirring occasionally with a wooden spoon. Keep checking as they can easily burn at the beginning.
Step 4: Check the apples
Check that the fruit is cooked by mashing it a bit with the wooden spoon. The apples should be soft but not puréed.
Step 5: Allow to cool
Put the apples into the serving dish and allow to cool.
Step 6: Make the crumble
Mix the white flour, remaining sugar and the butter with your fingers in a bowl until it becomes like a breadcrumb consistency.
Step 7: Preheat the oven
Set the temperature of the oven to 150ºC (300ºF/ gas mark 2).
Step 8: Add the crumble topping
Cover the stewed apples with the crumble topping, without pressing down.
Step 9: Cook the apple crumble
Bake for approximately 30 minutes or until the crumble is golden brown and crunchy.
Step 10: Serve
Spoon a helping of apple crumble into a dish and serve with cream or ice cream.
apple crumble – sbriciolata di mele
sourness – asprezza
spiciness – sapore speziato
cinnamon – cannella
crunchy – croccante
can’t be beaten – non può essere battuto
to peel – pelare
to core – togliere il torsolo
to dice – tagliare a cubetti
clove – spicchio
to stew – stufare
to stir – mescolare
to mash – schiacciare
breadcrumb – briciola di pane
consistency – consistenza
Hai saputo?
La storia di questo dolce parte dal periodo della Seconda Guerra Mondiale, quando le razioni di cibo, anche in Gran Bretagna, scarseggiavano e trovare gli ingredienti per fare delle torte era un lusso che non tutti potevano permettersi, anche se si trattava solo di zucchero, burro e farina.
Il verbo ‘to crumble’ vuol dire sbriciolare. Proprio la mancanza di ingredienti diede il suggerimento ai cuochi e alle cuoche inglesi di sbriciolare quanto avevano in casa per creare un ‘crumble’. Sotto questo strato poi vennero inserite le mele o anche alte tipi di frutta.
Con il tempo questo dessert è diventato uno dei più famosi al mondo e la sua ricetta è stata girata e rigirata tanto che oggi non si fa più solo con le mele, ma con le pere, il rabarbaro e il lampone, solo per citare alcuni tra gli ingredienti più famosi. Si tratta di un dolce tipico dolce autunnale quando le mele sono pronte e mature sugli alberi.